nedjelja, 12. veljače 2012.

Pečene kruške sa marcipanom i marmeladom od naranče

U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je, draga Ana sa bloga "steamy, creamy" zadala nam je temu - Kruška ! 

Već sam ranije spominjala kako kruške volim, ali ih jako malo , skoro nimalo ne koristim. Uvijek se nekako dogodi da ostanu za neki drugi put , a taj drugi put nikako da dođe. Onda je došla jesen i ja sam se odlučila napraviti jednu jesensku marmeladu od krušaka. Ovu koju i ovdje prilažem kao moju prvu ulaznicu.




Danas su na redu kruške u nekom drugom izdanju. Osim što ih volim , uvijek su mi draže termički obrađene nego one svježe. Kuhane , pečene, pirjane, ...., pa uz poneki dodatak ili dodatak nečemu kruške postaju prava poslastica.

U ovo hladno vrijeme posebno nam je odgovara sve što je toplo, mekano, fino, ......, takve su upravo i pečene kruške "ušuškane" u poneki začin i, ipak neizbježnu, marmeladu :) . Vjerujem da se od ovih krušaka očekuje da budu poslužene kao desert i to je sasvim u redu, ovo je sigurno jedan fini desert, ali kod mene su danas bile, ni manje ni više nego, doručak !

Iako je nedjeljno jutro ono koje uobičajeno ostavljam bez obaveza, baš za sebe , za 
kasnije buđenje, polagani doručak, čitanje, tv, ......., jutros nije bilo tako. Jutros sam išla na drugi kraj grada po paketić koji mi je poslala moja draga prijateljica S.iz Beča. Glavni sastojak paketića je Matcha čaj pa onda možete pretpostaviti kolika je bila želja što prije doći do njega :) Iako je vrijeme vani govorilo da nije pametno sjesti u auto i ići ja sam napravila upravo to.  Naravno da sam prvo morala očistiti auto na koje je napadalo nekoliko centimetara snijega i izaći iz kvarta koji nikada nije očišćen pa niti sada. Taj dio sam bez problema napravila i krenula dalje uvjerena kako će dalje biti čista cesta jer sam jedno xy puta čula na radiu kako je vani 198 ralica koje čiste i čiste. Vjerujem ja da one čiste i čiste , ali i snijeg pada i pada i ovo je jutros bila avantura koju ne želim uskoro ponoviti. Ništa mi se loše nije desilo, i imam sve zimsko što treba na autu, ali svakim novim kilometrom vožnje po tim uvjetima moj strah je rastao i bila sam i više nego sretna kada sam se konačno opet parkirala pred zgradom . E, neće mi uskoro opet pasti na pamet ponoviti ovu avanturu. Svima prijateljski preporučujem ne koristiti auto ako baš ne morate  dok se ova situacija na cesti ne sredi. 

I kada sam već došla doma, brže bolje sam skuhala jedan Matcha čaj i veselila se ostalim stvarčicama koje je S. priložila (Hvala ti S. još jednom ! ), a došlo je vrijeme i za onaj dio sa  finim, polaganim, nedjeljnim doručkom.  Kruške spremne čekaju, pećnicu grijem i ......, idemo :) 

Pečene kruške sa ponekim dodatkom nisu ništa zahtjevno, dobijete ih brzo i ukusno, i  baš onako kako želite. Naime, ono čime ćete napuniti kruške je uistinu neizmjeran izbor kombinacija orašastih plodova, sušenog voća, začina, ....., što god želite to možete staviti, a možete napraviti i ovako kako sam to napravila ja. 
Početnu inspiraciju našla sam u jednom receptu na netu i od toga uz moje standardno "dodaj-oduzmi" kruške sam ispekla ovako kako slijedi.

Prije svega napomena da ovdje nema određenih količina, sve ovisi o broju krušaka koje ćete koristiti, a mi ćemo krenuti ovako: 

- 2 kruške 
- 2 žličice maslaca + maslac za premazati posudu u kojoj ćete peći kruške 
- sok od 1/2 limuna 
- 50 g marcipana 
- 1 žličica cimeta 
- 1/2 žličice đumbira u prahu 
- 4 žlice marmelade od naranči (ja sam koristila moju marmeladu od naranči i limuna sa vanilom ) 

- Posudu u kojoj će se peći kruške lagano premazati maslacem (ja sam koristila vatrostalnu posudu) 
- Kruške prerezati, izvaditi koštice i malo izdubiti sredinu i staviti ih u posudu 
- Svaku polovicu malo preliti sokom od limuna 
- U izdubljenu sredinu staviti pola žličice maslaca, namrviti marcipan, posuti sa cimetom i đumbirom te na vrh staviti žlicu marmelade. Marmeladu malo premazati po cijeloj kruški 
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i staviti peći kruške oko 30 minuta, 

I to je sve :) 
Kada ih izvadite, one su mirisne, mekane, ........, izgledati će ovako: 


Ako vam se čini da je malo preobično, a istina je da baš tako izgleda, kombinacije za serviranje su također neizmjerne, a ja sam odabrala dva načina na koji sam ih servirala. 

Prva je nježna verzija , sa šlagom, kojim komadićem kruške i još malo razrijeđene marmelade. 





Druga verzija je malo "jača", ipak nije išlo bez čokolade , a kombinacija kruške i čokolade je uistinu fantastična. Otopila sam malo čokolade, dodala pokoju kandiranu trešnjicu i evo ove poslastice u novom ruhu :) 




Ako se ne možete odlučiti koju od ove dvije varijante degustirati i poslužiti , najbolje je to sve spojiti i imamo sve na jednom tanjuru :)



I na kraju, kako se bliži Valentinovo koje inače ne obilježavam posebno, ali volim napraviti neku prigodnu sitnicu , ovdje su kruške u Valentinovskom izdanju :) 
Svima vama koji volite i voljeni ste, svima vama koji ovdje navratite, Sretno Valentinovo i ......., poslužite se, ova srca su , od srca,   za vas ! :) 





Broj komentara: 28:

  1. Oduševile su me kruške u valentinovskom izdanju. Mislim da bi pečene kruške kod mene isto bile servirane kao spoj prve i druge varijante.
    Čitam ono o odlasku po paket i znam kako je to - kad si nestrpljiv i nešto jako želiš, nema te vremenske nepogode koja će te zaustaviti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno i slasno, posebno ova zadnja sličica :)

    OdgovoriIzbriši
  3. jaoo, fenomenalno, sastojci koje obožavam - marcipan i marmelada od naranče, a kruške pečene sam već jela i tako su dobre! probam prvom prilikom, sad mi tako žao da sam potrošila zadnju dozu svoje domaće marmelade od naranče, morat ću je ponovno napravit!

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka sva sam se unijela u ovaj post,jer mi tako slasno djeluje ova varijanta krušaka sa čokoladom,ali najbolje je gdje je sve zajedno na tanjuru...divno je i ovo valentinovsko izdanje,zbilja si na sve mislila..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. kruške jako volim i najčešće su ipak u onom friškom izdanju kod mene bez obrade, ali i ovako pripremljene su odlične
    posebno su me oduševile ove u valentinovskom izdanju, predivan post

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikad nisam probala krske sa marcipanom a i jedno i drugo bas volim,moracu da probam!Srculenca su mnogo slatka!

    OdgovoriIzbriši
  7. Eh, ne znam što me više privlači - tvoj divni pekmez od krušaka ili marcipan s njima. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kruske su malo zapostavljene u kuhanju, ali su zapravo tako upotrebljive...od slanoga do slatkoga.
    Sjajan post Branka!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma predivno, ne znam koja je verzija zavodnija, mene su ipak zavela ova srca.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ahh, kruške aromatizirane limunom, cimetom i đumbirom... Vjerojatno bolje zagriju organizam od šalice kuhanog vina :D Sjajno Branka!

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja kruske retko koristim. Nase domace stablo je jos malo i ima malo plodova pa ih pojedemo sveze, a kupovne mi uvek budu dosta skupe.
    Marmelada mi je sjajna, a ove sa marcipanom prefino izgledaju... Jos i cokoaldni preliv! Savrseno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam nikada jela kruške osim u sirovom izdanju. Ovo je za mene otkriće koje treba isprobati. Predivno servirano!

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj Bože, sad su mi zamirisale kruške i ova tvoja marmelada pred ekranom, ali stvarno. Mogu da zamislim ukus i miris a to mi se ranije nije dešavalo. Knjiga, knjiga da se piše Branka!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Branka, ti umeš tako dobro da izdekorišeš tvoje dezerte, kao uostalom i sve ostalo, da ja ostajem bez reči. Samo buljim i buljim u tvoje fotke i uživam čitajući tvoje postove. Čestitam i tebi Valentinovo i hvala, poslužiću se...

    OdgovoriIzbriši
  15. Bas mi se dopada dodatak marcipana!Veliki pozz draga moja!

    OdgovoriIzbriši
  16. Takva sam i ja kad nešto zapilim nikakve vremenske prilike ili neprilike me nemogu spriječiti iako sam posle svjesna ozbiljnosti situacije ,ovaj dodatak marcipana je baš genijalan dodatak običnoj kruški.

    OdgovoriIzbriši
  17. Desert za uzivanje koji bi se sasvim komotno mogao naci na meniju nekog finog restorana ili becke poslasticarnice... fotke su ti isto vrlo lepe, bas sam uzivala u ovom postu.:)

    OdgovoriIzbriši
  18. Evo moram te malo pohvaliti!! Napokon sam isprobala tvoj Liker od vina sa narančom i limunom i toliko sam oduševljena da ne mogu opisati riječima! Pravit ću ga redovito i poklanjati prijateljima, sigurna sam da će to biti jedan odličan poklon. Hvala ti puno na savršenom receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Marina ! Uljepšala si mi dan i jako mi je drago da si isprobala liker i da je ti se tako svidio. To je sigurno lijepi poklon, ja često poklanjam ovaj liker ili onaj od višanja, nadam se da će i tvoji prijatelji uživati u njemu !

      Izbriši
  19. predivno! I iako nisam baš neka ljubiteljica krušaka ovo me mami da isprobam!

    OdgovoriIzbriši
  20. Your blog is so fantastic!!
    I really like your blog, you´re recipes are great!
    I invite you to visit my blog, I have a google traslator, so you can read me :D
    I´m your new follower, if you want we can follow each other.
    xoxoxo from Spain
    http://janakitchen.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Divno Branka, baš predivno! Nisam do sada zamišljala kruške u ovom ruhu, ali predivno zvuče!

    P.S. i ja čekam svoj paketić Matcha čaja :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala vam svima na lijepim komentarima, jako mi je drago da su vam se svidjele ove kruške ! Ako se netko odluči na isprobavanje nadam se da će biti jednako zadovoljan.

    "Jana" - thank you and welcome ! I am happy that you are here !

    OdgovoriIzbriši
  23. Divan post, prekrasne kombinacije i prezentacija. Prekrasno

    OdgovoriIzbriši
  24. Sve je savrseno!!!Za divnu blogerku kod mene nagradice,pa svrati:))

    OdgovoriIzbriši
  25. Meni je favorit marmelada!
    I kod mene nagradica, dodji! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Very good article! Wе aге linking to thіs pаrticularly great post on our website.

    Keep uρ the great writing.

    Have a look at my website online casino
    My website :: online casino

    OdgovoriIzbriši